Μάρτιος, 2025

05Μαρ7:00 μμ11:59 πμ"Αναζητώντας τις απαρχές της νεοελληνικής τέχνης στην οθωμανική Μακεδονία: από τη ζωγραφική του Νικολάου των Παλατιτσίων στο μπαρόκ του Αποστόλη Βοδενιώτη"

Πληροφορίες εκδήλωσης


“Αναζητώντας τις απαρχές της νεοελληνικής τέχνης στην οθωμανική Μακεδονία: από τη ζωγραφική του Νικολάου των Παλατιτσίων στο μπαρόκ του Αποστόλη Βοδενιώτη”.
Πώς έφτασε το μπαροκ και το ροκοκό στην Ελλαδα; Ποιόν ρόλο επαιξαν στην εξέλιξη της νεοελληνικής ζωγραφικής τα καλλιτεχνκα εργαστηρια της Μακεδονίας; ποιά ηταν η συνεισφορά του Νικόλαου απο το Λινοτόπι που τον 16ο αιώνα ζωγραφισε τον άγιο Δημήτριο στα Παλατιτσια και του Αποστολη από την Εδεσσα, δυο αιωνες αργοτερα, στην διαμορφωση της καλλιτεχνικής παραγωγής μιας εξαιρετικά σημαντικης, αλλα ουσιαστικά άγνωστης περιόδου; Σε αυτά και άλλα ερωτηματα απαντά με τροπο πρωτοτυπο και εμπεριστατωμένο η συστηματικη και άκρως ενδιαφέρουσα έρευνα του Θεοχαρη Τσιαμπουρα, τους καρπούς της οποιας θα μας παρουσιασει την Τεταρτη 5 Μαρτίου στο Βυζαντινο Μουσείο της Βέροιας. Για τους φίλους της τέχνης και της ιστοριας, που λόγω απόστασης δεν μπορούν να είναι μαζι μας, θα υπαρξει δυνατότητα παρακολουθησης μέσω του διαδικτύου.
Ο Θεοχάρης Τσάμπουρας αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με πτυχίο στην Αρχαιολογία και στη συνέχεια απέκτησε και πτυχίο με ειδίκευση στην Ιστορία. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στον Τομέα Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και το 2013 αναγορεύτηκε διδάκτορας Βυζαντινής Αρχαιολογίας στο ίδιο Τμήμα με θέμα διδακτορικής διατριβής του «Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια από την περιοχή του Γράμμου κατά το 16ο και 17ο αιώνα: ζωγράφοι από το Λινοτόπι, τη Γράμμοστα, τη Ζέρμα και το Μπουρμπουτσικό». Το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 έλαβε την υποτροφία Mary Seeger O’Boyle για μεταδιδακτορική έρευνα στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Princeton των Η.Π.Α. Έχει διδάξει μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης στο Α.Π.Θ. και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, όπου εκπονεί το δεύτερο διδακτορικό του στην Ιστορία της Τέχνης του 19ου αιώνα με τίτλο «Από τα εργαστήρια των Χιονιάδων στον ζωγράφο Παγώνη: Η ανάδυση του καλλιτεχνικού υποκειμένου την εποχή του Νεοελληνικού Διαφωτισμού». Από το 2020 εργάζεται ως μόνιμος αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και από το 2024 είναι Αναπληρωτής Προϊστάμενος του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων. Έχει συγγράψει έναν οδηγό για τον αρχαιολογικό χώρο τον Σερβίων, έχει επιμεληθεί έναν συλλογικό τόμο, έχει εκδώσει διάφορα άρθρα και μελέτες, έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε 32 διεθνή και τοπικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει διοργανώσει 5 ημερίδες, πολλές ψηφιακές δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενώ ήταν υπεύθυνος σε πανεπιστημιακά ερευνητικά προγράμματα σχετικά με τη μεταβυζαντινή τέχνη και σε συγχρηματοδοτούμενα έργα ψηφιοποίησης και αποκατάστασης μνημείων. Φέτος επιμελείται έναν τόμο πρακτικών που προέκυψε από την ημερίδα που διοργάνωσε για τους Ζωγράφους της Σέλιτσας (Εράτυρας), ενώ επίκειται και η επιμέλεια των συλλογικών τόμων για το «Αρχοντικό της Πούλκως και την εποχή του» και τον «ναό του Αγίου Ευσταθίου στο Κριμίνι»

more

Ώρα

(Τετάρτη) 7:00 μμ - 11:59 πμ

X