France

Ποικιλίες κρασιών της περιοχής

Ποικιλίες κρασιού που παράγονται στην Ημαθία

Στα οινοποιία παράγονται διάφορες ποικιλίες οίνου από τις αντίστοιχες αμπελοκαλλιέργειες της περιοχής. Μεταξύ αυτών σπουδαιότερες με βάση την ποσότητα παραγωγής είναι οι εξής:

 

Ξινόμαυρο
Η ποικιλία Ξινόμαυρο καλλιεργείται στην Β. Ελλάδα και ειδικότερα στο τρίγωνο που σχηματίζουν η Νάουσα, το Αμύνταιο και η Γουμένισσα. Πιο παλιά ήταν γνωστή με διάφορα ονόματα, όπως Μαύρο Ναούσης, Μαύρο Νιαουστινό, Μαύρο Γουμένισσας, Μαύρο Ξινό, Ποπόλκα, Ξινόμαυρο Κοζάνης, και Ξινόμαυρο, το οποίο και έχει επικρατήσει.

 

Τα φυτά της ποικιλίας Ξινόμαυρο είναι ζωηρά, παραγωγικά και συνήθως διαμορφώνονται σε γραμμικά σχήματα, όπου εφαρμόζεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας. Σαν ποικιλία είναι ευαίσθητη στον περονόσπορο και στο ωίδιο. Παράλληλα ενδέχεται να προκληθούν σοβαρές ζημιές, σε χρονιές που επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του βοτρύτη. Τα σταφύλια κόβονται πολύ εύκολα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται ο τρύγος, αλλά και να δημιουργείται πρόβλημα πτώσης των σταφυλιών σε ανεμόπληκτες περιοχές ή σε ενδεχόμενους ανέμους.

 

Πρόκειται για μια πολυδύναμη ποικιλία, η οποία μπορεί να δώσει διαφορετικούς τύπους οίνων: ερυθρούς, λευκούς και ροζέ. Το όνομα Ξινόμαυρο είναι σύνθετο και αποτελείται από δυο λέξεις, τη λέξη μαύρο και τη λέξη ξινό, που περιγράφουν την οξύτητα και το έντονο ερυθρό χρώμα της ποικιλίας. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με τον τρόπο οινοποίησης και παλαίωσης, αναδεικνύουν χαρισματικούς οίνους με πολύπλοκη προσωπικότητα.

 

Ροδίτης
Ο Ροδίτης είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται από πολύ παλιά στη χώρα μας. Είναι ζωηρή και αρκετά παραγωγική ποικιλία. Απαντάται σε πολλές κλωνικές παραλλαγές με ράγες λευκές έως βαθιά ερυθρωπές. Είναι ευαίσθητη στον περονόσπορο και τον μολυσματικό εκφυλισμό. Εμφανίζει τάση ανθόρροιας σε συνθήκες μεγάλης ζωηρότητας. Τα σχήματα διαμόρφωσης πλέον είναι γραμμικά και εφαρμόζεται βραχύ κλάδεμα καρποφορίας. Παράγει οίνους λεπτούς, εκλεκτούς, δροσιστικούς με καλή γευστική ισορροπία και διακριτικό άρωμα.

 

Syrah
Η ποικιλία Syrah είναι μια ερυθρή οινοποιήσιμη ποικιλία που έγινε γνωστή χάρη στους εξαιρετικούς ερυθρούς οίνους που παράγει. Είναι ζωηρή και παραγωγική ποικιλία, διαμορφωμένη σε σχήμα αμφίπλευρου Royat. Παρουσιάζει μια σχετική ευαισθησία στη φαιά σήψη και στην ξηρασία κατά την διάρκεια του βλαστικού κύκλου. Επίσης παρουσιάζει ευαισθησία όταν επικρατούν σχετικά δυνατοί άνεμοι, γιατί οι νεαρές κληματίδες σπάζουν εύκολα και γι’ αυτό το λόγο φροντίζουν να στερεώνονται στα σύρματα. Η περίοδος από τον περκασμό ως την ωρίμανση είναι σύντομη και μπορεί να οδηγήσει σε υπερωρίμανση, γι’ αυτό απαιτείται σχολαστική παρακολούθηση της πορείας ωρίμανσης των σταφυλιών. Πρόκειται για μια ποικιλία που προσδίδει στους οίνους άφθονες χρωστικές και χαρακτηριστικό έντονο άρωμα, το οποίο γίνεται πιο σύνθετο κατά την παλαίωση.

 

Merlot
Γαλλική ποικιλία με εξαιρετική απήχηση στην Ελλάδα. Παρουσιάζει ευαισθησία στην ξηρασία με αποτέλεσμα να απαιτεί κανονική τροφοδοσία με νερό κατά την διάρκεια της βλαστικής περιόδου, για το λόγο αυτό υπάρχει δυνατότητα άρδευσης και παροχής νερού όποτε είναι απαραίτητο. Κατά την έναρξη του βλαστικού κύκλου παρατηρείται πρόωρη έκπτυξη οφθαλμών, γεγονός που την καθιστά ευαίσθητη στους παγετούς της άνοιξης. Ένα σημαντικό μειονέκτημα της ποικιλίας είναι η τάση της για ανθόρροια. Ένα πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικτό κλάδεμα και κορφολογήματα. Δίνει οίνους με έντονο ερυθρό χρώμα, πλούσια, με βελούδινη γεύση και επίγευση με διάρκεια. Σαν βελτιωτική ποικιλία, βελτιώνει το χρώμα και το άρωμα άλλων ποικιλιών και επιταχύνει το χρόνο παλαίωσης.

 

Cabernet Sauvignon
Η δημοφιλέστερη διεθνής ερυθρή ποικιλία, η οποία έχοντας ως αφετηρία την περιοχή του Bordeaux εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία. Στην ηπειρωτική Ελλάδα εμφάνισε πολύ καλή προσαρμογή, αποδεικνύοντας τις μεγάλες δυνατότητες που έχει το μικροκλίμα της Μακεδονίας. Στα χαρακτηριστικά της περιλαμβάνονται το εντυπωσιακό βαθύ κόκκινο χρώμα, με πλούσιο μπουκέτο από ώριμα κόκκινα φρούτα, δαμάσκηνου, κερασιού, αλλά και κόκκινης πιπεριάς, πλαισιωμένα κομψά με αρώματα παλαίωσης, όπως καπνό και πιπέρι. Ισορροπημένο, με πλούσια δομή, έντονο χαρακτήρα και επίγευση μεγάλης διάρκειας.

 

Chardonnay
Γαλλική ποικιλία που δίνει εξαιρετικά λευκά κρασιά μέτριας έως υψηλής οξύτητας με πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα και ωραία επίγευση. Σήμερα έχει επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Καλλιεργείτε σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η Chardonnay είναι μια ποικιλία πλούσια σε αρωματικά χαρακτηριστικά, ίσως από τις πιο ενδιαφέρουσες. Θυμίζει ώριμα και τροπικά φρούτα μήλο, πεπόνι, μάνγκο, ενώ συχνά σε κρασιά Chardonnay είναι τα αρώματα που θυμίζουν ροδάκινο. Παλαιωμένο το κρασί αυτό, αναδεικνύει αρώματα ξύλου, καπνού και ξηρών καρπών.

 

 

http://veriahistory.gr

X