France

Φυτειά

Φυτειά

Η περιοχή της Φυτειάς σύμφωνα με ενδείξεις κατοικείται από την αρχαιότητα. Το χωριό ονομαζόταν Τσόρνοβο ή Τσέρνοβο που σημαίνει μαύρο κρασί (tserno vino) λόγω του σκούρου κόκκινου κρασιού που παρήγαγαν οι αμπελώνες του. Οι Φυτειώτες μέχρι και σήμερα θεωρούνται από τους καλύτερους αμπελουργούς και παρασκευαστές κρασιού της περιοχής. Μετονομάστηκε το 1926 σε Φυτεία και τα νεότερα χρόνια σε Φυτειά. Κατά την επανάσταση του 1821 οι κάτοικοι της Φυτειάς αγωνίστηκαν κατά των Οθωμανών. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Ιωάννης Αθανασίου. Το 1822 έγινε και η πρώτη καταστροφή του χωριού. Από τη Φυτειά θεωρείται ότι κατάγεται ο Άγιος Τιμόθεος ο Οσιομάρτυς εκ Βεροίας ο οποίος μαρτύρησε μαζί με άλλους μοναχούς στο Λευκό Πύργο ύστερα από βασανιστήρια των Οθωμανών. Στο Μακεδονικό Αγώνα πήραν μέρος αρκετοί Φυτειώτες. Σήμερα το χωριό θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ορεινούς γαστρονομικούς προορισμούς της Ημαθίας ενώ περιβάλλεται από ένα πυκνό δάσος από βελανιδιές, καστανιές και οξιές.

Αξίζει κανείς να επισκεφτεί

Στη Φυτειά υπάρχουν δύο εκκλησίες, ο Άγιος Νικόλαος και ο Άγιος Αθανάσιος, ο προστάτης του χωριού. Ο Ναός του Αγίου Αθανασίου (και συγκεκριμένα ένα τμήμα που διασώθηκε από τον παλιό ναό) κηρύχθηκε το 1969 ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ελληνικό κράτος. Στους τοίχους του υπάρχουν τοιχογραφίες αγίων, με πιο εντυπωσιακή αυτή του αγίου Νέστορα. Κατά την παράδοση, από το μάτι του αγίου φαίνεται να τρέχει αίμα από τότε που μουσουλμάνοι προσπάθησαν να το βγάλουν αλλά, σκαλίζοντας την τοιχογραφία, ανάβλυσε αίμα τρέποντάς τους σε φυγή. Ακόμη υπάρχουν τέσσερα παρεκκλήσια γύρω από το χωριό:.
η Αγία Παρασκευή στο Κλαδάκι, .
η Αγία Παρασκευή στο Κλαδάκι, .
οι Άγιοι Θεόδωροι, .
ο Άγιος Μόδεστος και.
ο Άγιος Πρόδρομος στο δρόμο για το Κωστοχώρι. .
Πολύ κοντά στο χωριό, στην περιοχή της Μαρούσιας, βρίσκεται ο μεταβυζαντινός Ναός του Αγίου Νικολάου Μαρούσιας, που χτίστηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. .
Στη θέση Τρανό πηγάδι μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Χώρο Δασικής Αναψυχής.

Σημαντικές Ημερομηνίες

18 Ιανουαρίου
Στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιείται το κουρμπάνι προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου.
23 Αυγούστου
Στις 23 Αυγούστου στα Εννιαήμερα της Θεοτόκου πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα.
23 Δεκεμβρίου
Στις 23 Δεκεμβρίου στις 12 το βράδυ, με συμμετοχή πολλών επισκεπτών από όλη την Κεντρική Μακεδονία πραγματοποιείται το κάψιμο των κέδρων.

X