France

Υπαίθριες Δραστηριότητες στα Πιέρια

Υπαίθριες Δραστηριότητες στα ΠιέριαΠολιτιστικές Εκδηλώσεις στα Πιέρια Όρη

Κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της περιοχής αποτελούν οι κεντρικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, «Πιέρια Μούσες» που διοργανώνονται κάθε χρόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι ένα σύνολο πολιτιστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνοντας εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, λαϊκούς χορούς, ομιλίες κ.λ.π. καινοτομία αποτελεί η γιορτή της ντομάτας. Ένας νέος θεσμός για την αναβίωση της λαογραφικής παράδοσης και τη σύσφιξη των σχέσεων με τη γενέτειρα γη, όσων ζουν πλέον μακριά της είναι τα «Ετήσια Ανταμώματα» που διοργανώνονται από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής. Άλλες σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι αυτές που περιλαμβάνουν, μουσικούς κύκλους, εικαστικά, λογοτεχνικές βραδιές, λαογραφικές εκδηλώσεις, παραστάσεις σύγχρονου χορού και μπαλέτου, θεατρικές παραστάσεις, εκδηλώσεις σχετικές με την συμβουλευτική αγωγή και πληροφόρηση των νέων. Τα ήθη και έθιμα είναι πλούσια, ένα από αυτά, είναι το κάψιμο των κέδρων. Ο χορός και η εφευρετικότητα στις εκδηλώσεις των απόκρεων δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα κάθε χρόνο. Η λαογραφική παράδοση έχει σχέση και με τις θρησκευτικές γιορτές. Εκδηλώσεις όπως τα Ραγκατζάρια την Πρωτοχρονιά, τα κέδρα τις Απόκριες και το «Αντάμωμα» το καλοκαίρι. Οι γιορτές αυτές διακρίνονται για το μικτό τους χαρακτήρα, θρησκευτικό, πολιτιστικό και εμπορικό.Θρησκευτικές γιορτές

2 Μαΐου Του Αγίου Αθανασίου στα Ριζώματα στις 2 Μαΐου.
26 Ιουλίου Της Αγ. Παρασκευής στις 26 Ιουλίου στο Δάσκιο και τη Σφηκιά
26 Οκτωβρίου Του Αγίου Δημητρίου στο Πολυδένδρι και τη Σφηκιά στις 26 Οκτωβρίου
15 Αυγούστου της κοίμησης της Θεοτόκου στις 15 Αυγούστου στα Ριζώματα, στο Δάσκιο και τη Χαράδρα
26 Δεκεμβρίου Κάθε 26 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται στην πλατεία του χωριού Συκέας η «Γιορτή της Τσιγαρίδας».
Αύγουστο Κάθε Αύγουστο στη Συκέα διοργανώνεται το «Αντάμωμα».
29 Αυγούστου Του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου που πανηγυρίζει η Συκεά.Πεζοπορία. Μονοπάτι Ε4

Από τον δασικό ορεινό όγκο των Πιερίων διέρχεται το διεθνές ορειβατικό Μονοπάτι Ε4, που ξεκινά από την πόλη La Linea της Ισπανίας και καταλήγει στο Γύθειο διασχίζοντας συνολικά έξι χώρες, και συναντάται με άλλα τοπικά αξιόλογα μονοπάτια. Τα δάση της περιοχής προσφέρονται για υπαίθρια αναψυχή, λόγω της ποικιλίας της χλωρίδας και της έντονης βλάστησης, της γεωμορφολογίας του κλίματος και των υδατικών συνθηκών σε συνδυασμό με καλό οδικό δίκτυο από τα αστικά κέντρα και την προσπελασιμότητα τους. Στην περιοχή υπάρχουν υποδομές για αναψυχή οι οποίες έχουν καθιερωθεί σχεδόν από χρόνια ως τόποι αναψυχής, όπως οι θέσεις Ριζωμάτων, Πινακάδες και Σωληνάρια Πολυδενδρίου. Οι πεζόδρομοι και τα μονοπάτια δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν από κοντά τις ομορφιές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και να ασκηθούν. Περπατώντας το ατελείωτο μονοπάτι Ε4, το οποίο διασχίζει το βουνό, ο επισκέπτης βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον απόλυτης ηρεμίας με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Η διαδρομή του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 στην περιοχή είναι η ακόλουθη:
1. Λίμνη Λογγά, Δάσκιο
2. Πέτρινη καλύβα στη Λογγά
3. Ορφικό ιερό πάνω από τη Λογγά στη Σφηκιά
4. Άγιος Γεώργιος, Σφηκιά
5. Άγιος Δημήτριος, Μελισσόρεμα
6. Μνημείο της Φύσης Παλαιόκαστρο, Ριζώματα
7. Ριζώματα, με φόντο τον βράχο
8. Παπά χωράφι
9. Λιάχα

Άλλες κάθετες και παράλληλες διαδρομές προς το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 είναι:
• Πολυδένδρι – Ελαφίνα – Περιοχή Πλατύδρομος – Καταλώνια (ομαλές ράχες που σχηματίζουν και άλλες φυσικές διαδρομές).
• Πολυδένδρι – Χαράδρα – ιστορικός οικισμός της Βεργίνας (διαδρομή μέσω ρέματος Πλατανεώνων)

Ποδήλατο Βουνού

Υπάρχουν πολλά χιλιόμετρα δασικών δρόμων για την προσπέλαση προς τις δασικές συστάδες για την άσκηση του ποδηλάτου βουνού. Ο χώρος που μπορεί να ασκηθεί κανείς με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η περιοχή Άγιος Αθανάσιος-Παπά Χωράφι- Λιάχα.

Ορειβασία

Οι περισσότερες δασικές εκτάσεις της περιοχής Λιάχας και νότια από τα ερείπια της Φτέρης, έχουν ΒΔ εκθέσεις και μαζί με όλη την κορυφογραμμή από το Φλάμπουρο μέχρι την περιοχή Παπά – Χωράφι, είναι κατάλληλες για ορειβασία.

Αναρρίχηση

Τα ασβεστολιθικά πετρώματα στην περιοχή της Ιεράς Μονής Προδρόμου και Γκούμα Ριζωμάτων, προσφέρουν άριστες δυνατότητες για εκπαιδευτικές αναρριχήσεις.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς

Η περιοχή Προφήτης Ηλίας Ριζωμάτων, εφόσον επικρατούν ιδανικές αερολογικές συνθήκες, μπορεί να αποτελέσει ιδανικό σημείο για την άσκηση του σπορ.

Βαρκάδα

Η λίμνη Δασκίου και λίμνη «Λογγά» προσφέρονται για αναψυχή και βαρκάδα.

Επίσκεψη και εξερεύνηση των πλούσιων σπηλαιωμάτων

Επίσκεψη και εξερεύνηση των πλούσιων σπηλαιωμάτων, όπως.
• Την βαραθρώδη σπηλιά Ανεμότρυπα, στα Ριζώματα.
• Την σπηλιά του Παλιόκαστρου στο Δάσκιο.
• Την εντυπωσιακή δολίνη Χαντάκι στα Ριζώματα.


X