France

Μνημεία Οθωμανικής Περιόδου

Μνημεία οθωμανικής περιόδου

Την περίοδο της τουρκοκρατίας το τούρκικο στοιχείο, ήταν το πιο πολυάριθμο στη Βέροια, συγκεντρωμένο στο επάνω μέρος της πόλης. Όταν εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι στην πόλη μετέτρεψαν παλιές εκκλησίες σε τζαμιά. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και η Παλιά Μητρόπολη- το Χουνκιάρ Τζαμί, το Καζακτσί και Μπαμπά τεκέ Τζαμί. Το σύνολο των τζαμιών στη Βέροια ήταν 14. Άλλος τομέας όπου αναπτύχθηκε οικοδομική δραστηριότητα ήταν τα δημόσια τουρκικά λουτρά, τα χαμάμ. Στην πόλη διατηρήθηκαν ορισμένα κτίσματα από την εποχή που η πόλη ήταν υπό το καθεστώς των Οθωμανών, όπως, το Δικαστικό Μέγαρο, το Δημοτικό σχολείο πλατείας ωρολογίου, το Μεντρεσέ Τζαμί, το Χουνκιάρ Τζαμί- τμήμα της Παλιάς Μητρόπολης, το Ορτά Τζαμί, τα Δίδυμα Λουτρά και η Γέφυρα Καραχμέτ.
Την περίοδο της τουρκοκρατίας το τούρκικο στοιχείο, ήταν το πιο πολυάριθμο στη Βέροια, συγκεντρωμένο στο επάνω μέρος της πόλης. Όταν εγκαταστάθηκαν οι Τούρκοι στην πόλη μετέτρεψαν παλιές εκκλησίες σε τζαμιά. Ανάμεσα σ’ αυτές ήταν και η Παλιά Μητρόπολη, το Χουνκιάρτζασίμι, το Καζακτσί και Μπαμπά τεκέ τζασμί. Το σύνολο των τζαμιών στη Βέροια ήταν 14. Άλλος τομέας όπου αναπτύχθηκε οικοδομική δραστηριότητα ήταν τα δημόσια τουρκικά λουτρά, τα χαμάμ. Στην πόλη διατηρήθηκαν ορισμένα κτίσματα από την εποχή που η πόλη ήταν υπό το καθεστώς των Οθωμανών.

Παλιό Δικαστικό Μέγαρο

Κτίστηκε από τους Τούρκους τα τελευταία χρόνια της κατοχής της πόλης και χρησίμευε σαν Διοικητήριο. Στην πλατεία, που βρίσκεται μπροστά του, έγινε η παράδοση της πόλης από τον Τούρκο διοικητή στον ελληνικό στρατό στις 16 Οκτωβρίου 1912. Η ημέρα αυτή είναι η εθνική Γιορτή της πόλης και τιμάται με καταθέσεις στεφάνων, παρελάσεις, ομιλίες .

Δημοτικό σχολείο πλατείας Ωρολογίου

Βρίσκεται δίπλα στην πλατεία Ωρολογίου. Το κτίσιμο του ξεκίνησε από τους Οθωμανούς το 1909. Σαν οικοδομικό υλικό χρησιμοποιήθηκε το υλικό του πύργου της Βασίλισσας Βεργίνας, που βρίσκεται πίσω από τα δικαστήρια. Οι Τούρκοι έφυγαν χωρίς να προλάβουν να το τελειώσουν. Εγκαινιάστηκε και χρησιμοποιήθηκε από τους Έλληνες.

Χουνκιάρ Τζαμί. Παλιά Μητρόπολη

Πρόκειται για την παλιά μητρόπολη της Βέροιας (11ος αιώνας) που κατά την οθωμανική περίοδο μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος με την επωνυμία Χουνκιάρ Τζαμί (ΗϋηkârCamii) (τζαμί της Νίκης). Από τη φάση αυτή του κτίσματος σήμερα είναι ορατός ο μιναρές και μέρος των εσωτερικών και εξωτερικών επιχρισμάτων του ναού.

Ορτά Τζαμί

Μονόχωροτρουλοσκεπές κτίσμα, με στοά στη δυτική και τη βόρεια πλευρά του. Με βάση την τοιχοδομία του, η οποία θυμίζει ανάλογες πρώιμων οθωμανικών κτισμάτων στη Θεσσαλονίκη, πρέπει να αποτελεί ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του τύπου του και να χρονολογείται στο Α΄ μισό του 15ου αιώνα. Σήμερα γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.

Δίδυμα Λουτρά

Πρέπει να χτίστηκαν πριν το 1640, γιατί τότε χρειάστηκαν επισκευές, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες. Ήταν χτισμένα στο δρόμο που ένωνε τη δευτερεύουσα πύλη (στο Μύλο του Μάρκου) με τη βασιλική στράτα, τον αρχαίο δρόμο (Μητροπόλεως σήμερα), που και τότε ήταν κεντρικός δρόμος της πόλης. Λειτουργούσαν ως τα μισά του περασμένου αιώνα σαν δημόσια, αφού τα σπίτια δεν διέθεταν λουτρό. Ο ένας λουτρώνας χρησιμοποιούταν από τους άνδρες και ο άλλος από τις γυναίκες. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το ανδρικό τμήμα, όπου διατηρούνται οι σπάνιες για μνημείο αυτού του τύπου τοιχογραφίες με σκηνές κυνηγιού. Σήμερα γίνονται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης.
 
 
 

Γέφυρα Καραχμέτ

Η πέτρινη γέφυρα του ποταμού Τριπόταμου κοντά στην περιοχή μπαρμπούτα είναι ένα από τα σπάνια έργα του τούρκου αρχιτέκτονα Καραχμέτ (από όπου πήρε και το όνομά της) που σώζεται έως σήμερα.

X