Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960 με σκοπό να στεγάσει και να εκθέσει αρχαιότητες που προέρχονται από όλον το Νομό Ημαθίας και από το 2009 λειτουργεί ανακαινισμένο. Εδώ μπορεί κανείς να συναντήσει ευρήματα από τη νεολιθική εποχή έως την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο, με την πλειοψηφία των εκθεμάτων να προέρχονται από την περίοδο της ακμής του Μακεδονικού Βασιλείου
Στην είσοδο του μουσείου δεσπόζει η υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινη κεφαλή Μέδουσας που ήταν προσαρμοσμένη στη βόρεια πύλη των αρχαίων τειχών της Βέροιας ώστε να αποτρέπει τους εχθρούς της πόλης. Στην αίθουσα υποδοχής ξεχωρίζει η εντυπωσιακή μαρμάρινη προτομή του ποτάμιου θεού Όλγανου που έχει τη μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί με σύγχρονα εποπτικά μέσα για την ιστορία και τα κυριότερα μνημεία της Βέροιας.
Στον κύριο χώρο του μουσείου (ισόγειο) υπάρχουν αντιπροσωπευτικά εκθέματα από τάφους των αρχαϊκών, κλασικών και ελληνιστικών χρόνων όπως κοσμήματα, πήλινα ειδώλια, οπλισμός καθώς και πήλινα και μεταλλικά αγγεία. Επιπλέον, σε δύο αίθουσες του ισογείου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τη δημόσια και ιδιωτική ζωή της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου, με το διάσημο «Γυμνασιαρχικό Νόμο», μαρμάρινη στήλη του 2ου π.Χ. αιώνα, που περιγράφει τους κανόνες λειτουργίας του αρχαίου Γυμνασίου της πόλης να κυριαρχεί ανάμεσά τους. Ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών από κάθε γωνιά της Ημαθίας εκτίθενται στον όροφο-πατάρι του μουσείου με τις θεματικές ενότητες να έχουν τοπογραφικό και χρονολογικό χαρακτήρα.
Τον Ιούλιο του 2021 εγκαινιάστηκε ο «Τοίχος της Μνήμης», μια έκθεση που περιλαμβάνει συνολικά 190 επιτύμβιες στήλες, επιτύμβιους και τιμητικούς βωμούς και μαρμάρινες σαρκοφάγους που χρονολογούνται από τον 4 ο αι. π.Χ. έως τον 4 ο αι. μ.Χ. οι οποίες, συντηρήθηκαν και αποκαταστάθηκαν αισθητικά και για πρώτη φορά παρουσιάζουν συστηματικά στο ευρύ κοινό την προσωπογραφία, τους θεσμούς και τα ιδεώδη της αρχαίας Βέροιας.
Διεύθυνση: Λεωφ. Ανοίξεως
www.aigai.gr /
Τηλέφωνο: 2331 024972, 23310 92347