Χτισμένη σε υψόμετρο 1.100 μέτρων στις πλαγιές του Βερμίου και σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την πόλη της Βέροιας η Καστανιά είναι ένα από τα ορεινότερα χωριά της. Σκαρφαλωμένη κυριολεκτικά σε μια μαγευτική τοποθεσία ανάμεσα σε έλατα, οξιές, πεύκα, καρυδιές αλλά και μηλιές όπου συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Οι πανύψηλες και ογκώδεις καστανιές που δέσποζαν στην περιοχή μέχρι το 1920 και έδωσαν το όνομά τους στον οικισμό κόπηκαν από τα γαλλικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του Ά Παγκοσμίου Πολέμου όπου είχαν στρατοπεδεύσει στην περιοχή και λειτουργούσαν το αναρρωτήριο των στρατευμάτων. Οι σημερινοί κάτοικοι κατάγονται από τη Σάντα του Πόντου και εγκαταστάθηκαν στη θέση του σημερινού οικισμού το 1924.
Ταυτόχρονα με το κτίσιμο του οικισμού, κτίστηκε και το σχολείο, λόγω του μεγάλου αριθμού δασκάλων και του υψηλού μορφωτικού επιπέδου των πρώτων οικογενειών που εγκαταστάθηκαν στον οικισμό. Στο σχολείο αυτό δίδαξε ο δάσκαλος Ευστάθιος Αθανασιάσης και ο Γεροστάθης, η «Ψυχή της Καστανιάς» ο οποίος έγραψε το «Συντακτικό τη Ποντιακής Διαλέκτου» και την «Ιστορία και Λαογραφία της Σάντας». Η εκκλησία του οικισμού είναι αφιερωμένη στον Ιωάννη τον Πρόδρομο. Το 1951 κτίστηκε εκεί ο νέος ναός της Παναγίας Σουμελά, τον οποίο επισκέπτονται, ιδίως τον Αύγουστο, πλήθος προσκυνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αξίζει κανείς να επισκεφτεί
Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά
Το πνευματικό κέντρο του Ποντιακού Ελληνισμού. Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβίωσης της περίφημης ομώνυμης Μονής, τα ερείπια της οποίας σώζονται στο όρος Μελά, κοντά στην Τραπεζούντα του Πόντου. Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβαν οι Πόντιοι, με πρωτεργάτη τον Φίλωνα Κτενίδη, ιδρυτή του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», το 1950 και ήδη στις αρχές του 1951 άρχισε να υλοποιείται. Τον Αύγουστο μάλιστα του ίδιου έτους μεταφέρθηκε η εφέστια εικόνα της Παναγίας που ζωγράφισε ο ίδιος ο Ευαγγελιστής Λουκάς από το Βυζαντινό Μουσείο Αθηνών, όπου και φυλάσσονταν. Το προσκύνημα είναι παγκόσμιας ακτινοβολίας και πλήθη πιστών περνούν για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ενώ χιλιάδες χριστιανοί συρρέουν τις ημέρες της πανηγύρεως. Για περισσότερες πληροφορίες:
www.imverias.gr.
14 και 15 Αυγούστου
Στις 14 και 15 Αυγούστου κάθε χρόνο εορτάζεται με πολλές εκδηλώσεις η Κοίμησης της Θεοτόκου συνεχίζοντας την παράδοση και την ιστορία 16 αιώνων που άρχισε να γράφεται με αγώνες και μαρτύρια, γύρω από το Ιερό σύμβολο της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Χιλιάδες πιστών εισρέουν στο χώρο του Προσκυνήματος, για να αποτίνουν φόρο τιμής στη Μεγαλόχαρη.
29 Αυγούστου
Στις 29 Αυγούστου γιορτάζει η εκκλησία του οικισμού και γίνεται πανηγύρι.