Από το ύψος του χωριού Τριπόταμος και μέχρι τη γέφυρα Μόδια (παλιά Σφαγεία) έχουν καταμετρηθεί περί τα 70 είδη. Πολλά κοινά είδη αλλά και μερικά που απειλούνται με εξαφάνιση. Όλα τα χελιδόνια της πόλης, δεντροφυλλοσκόποι, αιγίθαλοι, σπίνοι, φλώροι, σταχτοσουσουράδες, είναι μερικά από τα κοινά είδη που θα συναντήσει ο επισκέπτης στην διαδρομή του Τριπόταμου μέσα στην πόλη.
Αρπακτικά πουλιά όπως η γερακίνα, το ξεφτέρι, το σαίνι και το βραχοκιρκίνεζο είναι τακτικοί επισκέπτες αλλά σε πολλές περιπτώσεις φωλιάζουν και στα ψηλά δέντρα του ποταμού. Φώλιασμα Φιδαετού στο ύψος του παλιού πεδίου βολής. Εντυπωσιακή η καταγραφή ένας νεαρού χρυσαετού το 2004 στο Κομνήνιο. Οι μελισσοφάγοι φωλιάζουν σε πολλά σημεία των όχθεων του Τριπόταμου αφού επικρατούν τα κατάλληλα κάθετα και μαλακά χώματα των όχθεων.
Στο ύψος της Μπαρμπούτας μπορεί να δείτε και τον νεροκότσυφα ένα ιδιαίτερο πουλί που έχει την εκπληκτική ικανότητα να περπατάει στον πυθμένα του ποταμού και να τσιμπολογάει. Στα πλατάνια στο παλιό εργοστάσιο Χ’’νικολάκη φωλιάζουν δρυοκολάπτες και γεράκια. Στα παλιότερα χρόνια στην περιοχή των Σφαγείων παρατηρούνταν και Ασπροπάρηδες το μικρότερο είδος γύπα της Ευρώπης που πλέον απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση.
Κείμενα και φωτογραφίες: Χάρης Κουρουζίδης