Η Πατρίδα βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα από την πόλη της Βέροιας. Ιδρυτής του χωριού είναι ο Ευστάθιος Χωραφάς, το όνομα του οποίου φέρει ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού και στο χώρο του βρίσκεται το Μνημείο Αναπαράστασης του Ξεριζωμού. Οι κάτοικοι είναι κατά το πλείστον ποντιακής καταγωγής, προερχόμενοι το 1921 από το χωριό Ταχταγράν Καρς Καυκάσου. Ένας τόπος με λόφους παρόμοιος όπως αυτός που άφηναν πίσω τους διωγμένοι από τους Τούρκους στα 1918, λέγοντας χαρακτηριστικά «Έρθαμε σην Πατρίδαν», δίνοντας στο νέο τους χωριό το όνομα «Πατρίδα». Το χωριό αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα και το 1926 δημιουργήθηκε ο πρώτος γεωργικός συνεταιρισμός με κύριο προϊόν το ροδάκινο.
Αξίζει κανείς να επισκεφτεί
Την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με την εικόνα του Ταξιάρχη Αρχαγγέλου Μιχαήλ, η οποία προσδιορίζεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και που αποτέλεσε τον βασικό λόγο της εγκατάστασης τους στο σημείο αυτό. Εκεί φυλάσσονται πολλά ιερά κειμήλια και εικόνες που έφεραν οι ξεριζωμένοι κάτοικοι απ’ την εκκλησία της Υπαπαντής στο Ταχταγράν. Την εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου χτίστηκε σε θεμέλια παλαιότερης εκκλησίας με έρανο της γερόντισσας Χαρίκλειας η οποία είδε όραμα την εικόνα της παλιάς εκκλησίας. Δίπλα στο ναό υπάρχει η πηγή του Αγίου Νικολάου όπου βγαίνει αγίασμα και θεωρείται θαυματουργός δεχόμενος εκατοντάδες προσκυνητές. Την εκκλησία της Υπαπαντής του Χριστού, «Τη Παναϊας», η οποία θυμίζει την εκκλησία που είχαν στην Πατρίδα τους.
Η εκκλησία «Τη Παναϊας» τους θυμίζει την εκκλησία που είχαν στην Πατρίδα τους. Τα τοπικά οινοποιία και να γευτεί τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά της περιοχής.
26 Ιουλίου
«Πανοϋρ», γιορτή που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα πλαίσια εορτασμού της ενορίας του χωριού, της Αγίας Παρασκευής.
2 Φεβρουαρίου
Στις 2 Φεβρουαρίου στην εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου.