France

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Η Βέροια είναι γνωστή για τις πλούσιες πολιτιστικές της δραστηριότητες καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Συναυλίες, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και πολλές άλλες καλλιτεχνικές δράσεις προσδίδουν ένα έντονο καλλιτεχνικό χρώμα στην καθημερινότητα της πόλης με σημαντική παρουσία τόσο των κατοίκων της όσο και μεγάλου αριθμού επισκεπτών.

Οι πιο χαρακτηριστικές εκδηλώσεις είναι οι:

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Βέροιας:
Εβδομάδα Παράδοσης . Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με πολυήμερες εκδηλώσεις στον αστικό ιστό της πόλης της Βέροιας αλλά και σε κοινότητες του Δήμου (κάθε τέλος Αυγούστου).

Βέροια Εύηχη Πόλη: Μουσικό φεστιβάλ κατά τη διάρκεια του οποίου μουσικοί περιδιαβαίνουν την πόλη, υπαίθρια events, εκθέσεις και επιδείξεις συστημάτων επεξεργασίας και παραγωγής ήχου, παζάρι για την ανταλλαγή δίσκων κ.ά., λαμβάνουν χώρα σε πολλαπλά σημεία (κάθε Ιούνιο).

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας: Φεστιβάλ που τελεί υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Juanjo Corrales με πλούσιο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους (κάθε μέσα Οκτωβρίου).

Φεστιβάλ Ροδάκινου: Το ροδάκινο συναντά τη σύγχρονη γαστρονομία και τον πολιτισμό με μια σειρά από δράσεις που ξεκινούν από τους τόπους παραγωγής και φτάνουν στους ανθρώπους της πόλης (κάθε μέσα Ιουνίου).

Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας: Τo Φεστιβάλ περιλαμβάνει πανελλήνιους διαγωνισμούς κιθάρας σε διάφορες κατηγορίες (ανάλογα με την ηλικία του διαγωνιζόμενου), σεμινάρια κιθάρας για αρχάριους κιθαριστές, master classes, ρεσιτάλ, συναυλίες, διαλέξεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις (την πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα).

Εβδομάδα Θεάτρου: Μία εβδομάδα «γεμάτη θέατρο», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θεάτρου. Δεκάδες νέοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες παίρνουν μέρος στη μεγάλη αυτή γιορτή, που απευθύνεται κυρίως σε νέους, με καθημερινές παραστάσεις, συζητήσεις στο φουαγιέ, σεμινάρια, bar theatre κ.ά. (την τελευταία εβδομάδα του Μάρτη).

Γιορτή Σοκολάτας και Ζαχαροπλαστικής: διοργανώνεται κάθε Χριστούγεννα από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας με σκοπό να μεταφέρει σε μικρούς και μεγάλους τη χαρά και τη μαγεία των Χριστουγέννων. Γλυκίσματα, σοκολατολιχουδιές, μουσική, δραστηριότητες, συναυλίες, δρώμενα και πολλές-πολλές εκπλήξεις χαρίζουν στα παιδιά και σε όσους νιώθουν παιδιά, ατελείωτες στιγμές χαράς, γέλιου και διασκέδασης. Το πρόγραμμα, η τοποθεσία καθώς και η διάρκεια της γιορτής τροποποιείται κάθε έτος έτσι ώστε να μεταφέρει στο μέγιστο το εορταστικό κλίμα σε όλη τη Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

Πανελλήνιος Διαγωνισμούς Έντεχνου Χορού «Ευ Δημιουργείν»: Εκατοντάδες χορευτές όλων των ηλικιών ξεκινώντας από 7 ετών και από όλη την Ελλάδα θα περάσουν από τη σκηνή και θα διαγωνισθούν στα εξής είδη χορού: κλασσικό μπαλέτο, σύγχρονο, καρακτέρ, τζαζ και χιπ χοπ με κριτική επιτροπή από Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα τρέχουν σεμινάρια χορού αλλά και παραστάσεις από επαγγελματίες του είδους (την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη ή την πρώτη εβδομάδα του Μάη).

Ποδηλατάδα στις Ανθισμένες Ροδακινιές: Κάθε Μάρτιο συμβαίνει ένα φαινόμενο μοναδικό στην ελληνική ύπαιθρο. Ο εύφορος κάμπος της Ημαθίας μεταμορφώνεται σε μια απέραντη ροζ θάλασσα, από τις χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές! Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ηρόδοτος αναφέρει πως σε αυτά τα μέρη βρίσκονταν οι περίφημοι «Κήποι του Μίδα». Στις παραδόσεις της Ανατολής, η ροδακινιά θεωρείται “το Δέντρο της Ζωής του Επίγειου Παραδείσου” που παρέχει στους ανθρώπους ζωή και χαρά. Αυτή τη χαρά θέλουμε να μοιραστούμε όλοι μαζί με την Ποδηλατάδα του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας μέσα στον κάμπο με τις Ανθισμένες Ροδακινιές! (Κάθε Μάρτιο).

Wine Party: Κάθε χειμώνα στον πεζόδρομο της οδού Έλλης διοργανώνεται wine party ή αλλιώς Γιορτή Κρασιού. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη της οινογνωσίας συντροφιά με τους ήχους από μπάντες χάλκινων πνευστών. Η βραδιά προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με το κρασί, είναι μια ξενάγηση στα ιδιαίτερα αρώματα και χρώματά του, μια πρόκληση στις αισθήσεις.

Γιορτές Κρασιού, Τσίπουρου και Μούστου: Γιορτές για την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών κρασιών και τσίπουρων, οι οποίες λαμβάνουν χώρα τόσο στην πόλη της Βέροιας όσο και στις γύρω τοπικές κοινότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες www.veriaculture.gr

www.discoververia.gr

X