Αλμυρή και ελαφρώς όξινη, η φέτα (ΠΟΠ) είναι ένα τυρί με πλούσια γεύση αλλά και ιστορία. Ένα προϊόν πραγματικά συνδεδεμένο με το περιβάλλον του. Η συνταγή και η μέθοδος παραγωγής του αντανακλούν το μοναδικό ανάγλυφο της Ελλάδας και βασίζονται στη σώρευση τεχνογνωσίας για περισσότερες από δύο χιλιετίες. Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα των οποίων η ιστορία να ξεκινά πριν από 2.000 χρόνια. Η ονομασία «φέτα», αν και δόθηκε τον 17ο αιώνα και αφορά τον τεμαχισμό του τυριού, συναντάται σε πολύ πιο παλιά βιβλιογραφία. Σήμερα, η φέτα είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη και αντιπροσωπεύει το 10% περίπου των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων, αποδεικνύοντας την εξαιρετική διεθνή φήμη της. Η φέτα παρασκευάζεται μόνο με το γάλα αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων.
Ο Μπάτζος θεωρείται ένα από τα παλιότερα ελληνικά τυριά και προέρχεται και αυτός από την παράδοση των κτηνοτρόφων της Βόρειας Πίνδου, οι οποίοι το χειμώνα μετακινούσαν τα κοπάδια τους στα πεδινά της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Περιέχει φρέσκο Ελληνικό παστεριωμένο πρόβειο γάλα και κατσικίσιο γάλα, αλάτι και πυτιά κατάλληλη για χορτοφάγους. Ο Μπάτζος Π.Ο.Π. είναι ένα από τα αρχαιότερα Ελληνικά τυριά (το αρχαιότερο σκληρό τυρί), καθώς η παρασκευή του ξεκίνησε παράλληλα με την παρασκευή της Φέτας. Η γεύση του είναι ευχάριστα υπόξινη, ελαφρά πικάντικη και αλμυρή. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά ενδείκνυται για ψήσιμο στη σχάρα. Καταναλώνεται κυρίως σε σαγανάκι (τηγανητός με αλεύρι), τηγανητός με αβγά (μαλακώνει όμορφα, χωρίς να χάνεται), καθώς και σε διάφορους μεζέδες ή κύρια πιάτα. Η πικάντικη γεύση του τηγανητού Μπάτζου προκαλεί να τον θεωρήσουμε ως ένα εκ των κορυφαίων συνοδευτικών του ούζου ή του τσίπουρου. Σήμερα προστατεύται (από το 1996) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στις περιοχές Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Είναι παραδοσιακό αλμυρό ημίσκληρο (έως σκληρό) τυρί, παρασκευαζόμενο από πρόβειο ή κατσικίσιο ή μίγμα τους. Έχει λευκό χρώμα, ευχάριστα υπόξινη, ελαφρά πικάντικη, πιπεράτη και πολύ αλμυρή γεύση, ενώ φέρει μεγάλο αριθμό μικρών οπών στη μάζα του, χωρίς εξωτερικό περίβλημα και καταναλώνεται συνήθως ψημένο. Έχει χαμηλή λιποπεριεκτικότητα γιατί στραγγίζει αρκετά. Το πλούσιο σε λίπος τυρόγαλα που προκύπτει από την παρασκευή του, αποτελεί την πρώτη ύλη παρασκευής μανουριού ή βουτύρου.
Παρασκευάζεται στην Θεσσαλία, την Δυτική Μακεδονία και την Κεντρική Μακεδονία, είναι τυρί προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως (ή αλλιώς Π.Ο.Π) από το 1996 ενώ έχει κατοχυρωθεί η τεχνολογία παρασκευής του βάσει της Ελληνικής Νομοθεσίας από 1988. Πρόκειται για λευκό τυρί φτιαγμένο από μείγμα -σε συγκεκριμένες αναλογίες- τυρογάλακτος, φρέσκου, πλήρους σε λιπαρά γάλακτος και σε ορισμένες περιπτώσεις συμπληρώνεται από φρέσκια κρέμα γάλακτος. Οι καλύτερες ποιότητες του προέρχονται από τυρόγαλα σκληρών τυριών. Είναι ένα παλιό τυρί με άγνωστη την πηγή του ονόματος του, είναι όμως υψηλής ποιότητας και ακόμα υψηλότερης λιποπεριεκτικότητας. Το μανούρι είναι ένα λευκό, μαλακό, συμπαγές χωρίς τρύπες και κόρα είδος μυζήθρας που φτιάχνεται από γάλα τυροκόμησης άλλων τυριών μετά από την προσθήκη φρέσκου πλήρους γάλακτος ή/και φρέσκιας κρέμας γάλακτος με την μέθοδο της συνεχούς θέρμανσης και της συνεχούς ανάδευσης.
Το «Κασέρι» είναι από τα πιο δημοφιλή τυριά της χώρας, με μεγάλη κατά κεφαλήν κατανάλωση και ιστορία πολλών δεκαετιών. Η ονομασία «Κασέρι» (Kasseri) έχει αναγνωριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1994, για το ημίσκληρο τυρί που παράγεται παραδοσιακά στις περιοχές της Μακεδονίας και Θεσσαλίας και τους Νομούς Λέσβου και Ξάνθης, από γάλα πρόβειο ή μίγμα με γίδινο (σε αναλογία όχι μεγαλύτερη από 20%), το οποίο προέρχεται αποκλειστικά από τις ίδιες περιοχές. Η παρασκευή και η ωρίμαση του τυριού γίνονται αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις οριζόμενες περιοχές.
Η πέστροφα είναι ένα ψάρι που λατρεύει τα κρύα, καθαρά και αρκετά οξυγονωμένα νερά. Η κατάλληλη θερμοκρασία όπου σημειώνει και την μεγαλύτερη δραστηριότητα της είναι οι 12-15 βαθμοί κελσίου. Όταν τα νερά είναι πολύ κρύα και κάτω από τους 4 βαθμούς σταματά η ανάπτυξη της. Οι πέστροφες έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα με βάση τα χαρακτηριστικά των ποταμών που ζουν. Οι πέστροφες έχουν λεπτό σώμα σκεπασμένο με μικρά λέπια και μεγάλο στόμα οπλισμένο με μικρά δοντάκια ακόμα και στην γλώσσα τους! Τον χρωματισμό αυτού του ψαριού είναι πολύ δύσκολο να τον χαρακτηρίσουμε. Η διατροφή τους, η βιολογία του ποταμού και το βάθος των νερών κάνει τις πέστροφες να προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση και να αλλάζουν το χρώμα του δημιουργώντας ένα καμουφλάζ για να ταιριάζουν απόλυτα με το περιβάλλον που ζουν. Το μέγεθος της πέστροφας μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο και να φτάσει και τα 10 κιλά. Η πέστροφα είναι ένα ανάδρομο ψάρι που κολυμπάει ανάποδα στην ροή του ποταμού και οδηγείται στις πηγές όπου γεννήθηκε και η ίδια για να αφήσει τα αυγά της. Αυτή η μετανάστευση ξεκινά συνήθως το φθινόπωρο όπου και τον χειμώνα αναπαράγεται. Μετά την αναπαραγωγή της πάλι, όταν αρχίζει και ανεβαίνει η θερμοκρασία και ζεσταίνουν τα νερά παίρνει τον δρόμο για πιο χαμηλά στα ποτάμια ή και σε λίμνες ψάχνοντας βαθιά και πιο δροσερά νερά. η πέστροφα ζει σε καθαρά, κρύα και αρκετά οξυγονωμένα νερά. Ιδανικά μέρη που συναντάμε αυτό το ψάρι είναι τα ορεινά τρεχούμενα ρέματα, ποτάμια αλλά και οι λίμνες με ίδιας ποιότητας νερό. Στην περιοχή της Βέροιας εκτρέφεται πέστροφα η οποία μεταποιείται και ως καπνιστή.
Τα τελευταία πέντε χρόνια τα μεγαλόσωμα μπλε καβούρια κάνουν επέλαση στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των εκβολών του Αξιού και του Αλιάκμονα και στον Όρμο της Μεθώνης. Ο εισαγόμενος νόστιμος μεζές είναι κυρίαρχος θηρευτής και δημιουργεί νέα δεδομένα στο παράκτιο οικοσύστημα. Πρόκειται για είδος υψηλής γαστρονομικής αξίας και μάλιστα σε αφθονία .Το μπλε καβούρι, που επιστημονικά ονομάζεται Callinectes sapidus, συγκαταλέγεται στα αλλόχθονα είδη της Μεσογείου. Εξαπλώνεται στην παράκτια ζώνη και αποτελεί τυπικό κάτοικο εκβολών ποταμών.