France

Τα προϊόντα της Βέροιας

Τα προϊόντα της Βέροιας

Φρούτα

Ροδάκινα

Το τοπίο της Βέροιας χαρακτηρίζεται έντονα από αυτό των Ανθισμένων Ροδακινιών. Τα άνθη της ροδακινιάς, συμβολίζουν την άνοιξη, την αναγέννηση και την γονιμότητα, ενώ αποτελούν μεγάλη έμπνευση ζωγράφων και καλλιτεχνών. Τα ροδάκινα εκτός από νωπά τρώγονται και σαν κομπόστα, γίνονται μαρμελάδες χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, γίνονται λικέρ αναψυκτικά και χυμοί. Η κονσερβοποιία του ροδάκινου είναι πολύ αναπτυγμένη στη Βέροια με έντονη την εξαγωγική δραστηριότητα. Η Βέροια, με την ποικιλία ροδάκινου «Γιαρμάς» που είναι χαρακτηριστική της περιοχής, είναι υπεύθυνη για το 80% της εγχώριας παραγωγής ροδάκινων της Ελλάδας.

Μήλα

Η περιοχή της Βέροιας είναι από τις πρώτες περιοχές της Ελλάδας με την μεγαλύτερη παραγωγή μήλων. Ανάμεσα στις κυριότερες ποικιλίες συγκαταλέγονται οι Στάρκιν και τα Φιρίκια. Η καλλιέργεια της μηλιάς είναι ιδιαίτερα απαιτητική και χρειάζεται προσεκτικό κλάδεμα, ράντισμα και αρκετό πότισμα ώστε να μείνει μόνο το καλύτερο προϊόν στα δέντρα. Τα δέντρα ευνοούνται από το κλίμα της περιοχής που χαρακτηρίζεται από χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες και το υψηλό υψόμετρο. Η συγκομιδή τους γίνεται χειρωνακτικά αλλά και με συστήματα συγκομιδής, στο μεσοδιάστημα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου. Τα μήλα καταναλώνονται φρέσκα ή μεταποιημένα (πχ. χυμός). Τα μήλα έχουν υψηλή διατροφική αξία και βοηθούν στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου οργανισμού. Βοηθούν δε στην καλή λειτουργία του εντέρου, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και χοληστερίνης και βοηθούν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Δαμάσκηνο

Υπάρχουν πάνω από 40 ποικιλίες δαμάσκηνου, ωστόσο οι δύο πιο γνωστές παγκοσμίως είναι οι Ευρωπαϊκές (Prunus domestica) και οι Ιαπωνικές (Prunus salicina and hybrids). Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να καταναλώνονται στην αποξηραμένη τους μορφή. Τα δαμάσκηνα υφίστανται τη διαδικασία της αφυδάτωσης, με αποτέλεσμα να προκύπτουν τα αποξηραμένα δαμάσκηνα, με σκοπό να διατηρούν τον χρόνο ζωής τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιώνεται η διατροφική τους αξία. Τα δαμάσκηνα Βέροιας διατίθενται στο εμπόριο αποξηραμένα, φρέσκια και σε χυμό. Ενδεικτικά, συνεταιρισμοί της περιοχής της Βέροιας διακινούν ετησίως περίπου 500.000 δαμάσκηνα.

Σύκα

Τα σύκα είναι ένα από τα πρώτα καλλιεργούμενα φρούτα. Τα αποξήραιναν και τα αποθήκευαν για μεταγενέστερη κατανάλωση. Το σύκο, φρούτο κατεξοχήν μεσογειακό, αποτελεί σήμα κατατεθέν του Αυγούστου με αναμφισβήτητη θρεπτική αξία και θεραπευτικά οφέλη. Συνιστά αναπόσπαστο στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής εδώ και τουλάχιστον 3.000 χρόνια. Τα ξηρά σύκα επεξεργάζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να περιέχουν υγρασία από 14-20% έως 30%. Συγκριτικά με άλλα αποξηραμένα φρούτα, όπως βερίκοκα ή μήλα, για να σταθεροποιηθεί το χρώμα τους προστίθενται χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του θείου. Η εποχή των φρέσκων φρούτων είναι μεταξύ του τέλους του καλοκαιριού και του φθινοπώρου, ανάλογα και με την ποικιλία τους. Μπορείτε με αυτά να φτιάξετε σιρόπι, μαρμελάδες, κομπόστα, γλυκό του κουταλιού ή να τα καταναλώσετε ωμά μεμονωμένα ή ως μέρος μιας φρουτοσαλάτας. Επίσης, συνοδεύουν ιδανικά και αλμυρές γεύσεις σε συνταγές με βασικό υλικό το μοσχάρι, την πάπια ή το αρνί. Προτιμήστε να τα σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου, και όχι παγωμένα, γιατί αλλοιώνεται η γεύση τους.

Κράνα

Ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα φύλλα του δέντρου ως αφέψημα για να θεραπεύσει διάφορες στομαχικές ασθένειες. Τα κράνα, μπορεί να αποτελέσουν εύκολα μία από τις διαθέσιμες επιλογές φρούτου, όπως και να είναι εξαιρετική προσθήκη μέσα σε γιαούρτι ή pancakes ή ακόμα και κέικ φρούτων με βάση τα κράνα. Το μυστικό είναι να τα συνδυάσεις και με άλλα φρούτα όπως είναι τα μούρα και οι φράουλες γιατί έτσι δρουν συνεργατικά, προωθώντας τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες.

Λαχανικά

Τομάτα Ριζωμάτων

Τα Ριζώματα βρίσκονται 37 περίπου χιλιόμετρα νότια της Βέροιας, στις δυτικές πλαγιές των Πιερίων Ορέων, σε υψόμετρο 600μ. Η παλιά του ονομασία είναι «Μπόστανη». Από την κορυφή του βράχου των Ριζωμάτων ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα του πανέμορφου χωριού καθώς επίσης και το υπέροχο τοπίο που προσφέρουν τα Ημαθιώτικα Πιέρια έως το Βέρμιο. Οι ποικιλίες της τομάτας που χρησιμοποιούνται είναι η ekstasi Στα Ριζώματα αλλά και σε όλα τα Πιέρια Όρη καλλιεργείται η περίφημη ντομάτα Ριζωμάτων, η νοστιμότερη ντομάτα της Ελλάδας. Η καλλιέργεια της ντομάτας αποτελεί το βασικό προϊόν που καλλιεργείται της περιοχής όταν οι αγρότες εγκατέλειψαν σταδιακά τα καπνά και στράφηκαν προς την καλλιέργεια ντομάτας. Μπορεί η Ημαθία να έχει γίνει γνωστή για το ροδάκινο και άλλα φρούτα, όπως κεράσια, μήλα και νεκταρίνια, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ένα ακόμη προϊόν έχει μπει δυναμικά στην Ελληνική αγορά. Ο λόγος φυσικά για την ντομάτα των Ριζωμάτων που εδώ και μια τριετία περίπου, έχει κατακτήσει τα μανάβικα και τις λαϊκές αγορές όλης της χώρας. Οι ντομάτες Ριζωμάτων, χάρη στην εξαιρετική τους ποιότητα, έχουν αποκτήσει ένα πολύ ισχυρό brand name στην εγχώρια αγορά αγροτικών προϊόντων και ολοένα και περισσότεροι πολίτες τις προτιμούν για το τραπέζι τους. Μάλιστα, αρκετά νησιά του Αιγαίου κάνουν μαζικές παραγγελίες, καθώς την θεωρούν από τις κορυφαίες στην Ελλάδα.

Πιπεριά Αγίου Γεωργίου

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ένας όμορφος πεδινός, μεγάλος οικισμός του Δήμου Βέροιας. Ο Άγιος Γεώργιος κατάφερε να γίνει γνωστός στο πανελλήνιο για την αγροτική τους δραστηριότητα ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πιπεριάς στην Ελλάδα. Οι κάτοικοι κατά κύριο λόγο ασχολούνται με την γεωργία και σε μικρότερη κλίμακα με την κτηνοτροφία και ακόμη λιγότερο με την οινοποίηση, αλλά παράγουν πολύ καλό τσίπουρο το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως για οικιακή χρήση. Οι ποικιλίες πιπεριάς που καλλιεργούνται είναι οι εξής: dovra, raico και dolma. Το χωριό είναι ξακουστό για τα ροδάκινα που παράγονται στην περιοχή όπως επίσης και για τα εξαιρετικής ποιότητας κηπευτικά και ποιο συγκεκριμένα για τις πιπεριές οι οποίες παράγονται κατά 70% περίπου της συνολικής παραγωγής της χώρας στον Άγιο Γεώργιο. Στην περιοχή δραστηριοποιούνται αρκετοί συνεταιρισμοί ιδιωτικοί ή κρατικοί οι οποίοι αναλαμβάνουν την ευθύνη για την παραλαβή, επεξεργασία, συσκευασία και προώθηση των φρούτων και νωπών λαχανικών, κηπευτικών στην εσωτερική αγορά αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης υπάρχει βιομηχανική μονάδα μεταποίησης του ροδάκινου σε χυμό και κομπόστα όπως και μονάδα για την παρασκευή ξιδιού. Μέσα στον οικισμό υπάρχουν όλα τα απαραίτητα καταστήματα για την εξυπηρέτηση των πρώτων αναγκών και όχι μόνο των κατοίκων. Η ιστορία της ταύτισης του χωριού με την πιπεριά άρχισε στα μέσα του 1960, όταν ορισμένοι κάτοικοι κατασκεύασαν τα πρώτα ξύλινα θερμοκήπια. Οι τεχνολογικές εξελίξεις, η βελτίωση των εγκαταστάσεων, η είσοδος της χώρας στην ΕΟΚ και οι αυξημένες τιμές του προϊόντος σε σχέση με άλλες παραγωγές, την δεκαετία 1970-1980, είχαν ως αποτέλεσμα την καθολική επικράτηση της καλλιέργειας, σχεδόν στο σύνολο του πληθυσμού του χωριού. Το προϊόν έγινε γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Στον Άγιο Γεώργιο καλλιεργούνται περισσότερα από 2000 στρέμματα θερμοκηπιακών κηπευτικών.

Άγριο Σκόρδο

Ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Είναι μεσογειακό φυτό, αρκετά κοινό στην Ελλάδα, ευδοκιμεί σε υγρά ή δροσερά και σκιερά δάση με φυλλοβόλα δένδρα, σε εγκαταλελειμμένους αγρούς, σε πετρώδεις πλαγιές με φρύγανα και θάμνους, συνήθως σε χαμηλά και μέσα υψόμετρα, όλο το φυτό μυρίζει όπως το σκόρδο. Το άγριο σκόρδο χρησιμοποιείται όπως το σκόρδο αλλά έχει ηπιότερη δράση.

Αμύγδαλο

Τα αμύγδαλα είναι ένας από τους πιο διάσημους βρώσιμους καρπούς παγκοσμίως. Είναι ιδιαίτερα νόστιμα και περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως ωφέλιμα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Καταναλώνονται ωμά, ψητά, αλατισμένα, μέσα σε σαλάτες, με γιαούρτι, μέσα σε γλυκά, αλεσμένα μέσα σε σάλτσες και dressing αλλά και σε φαγητά.

Κάστανο

Τα κάστανα είναι από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα που θυμίζουν χειμώνα. Ψητά ή βρασμένα, είναι πεντανόστιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές συνταγές.

Τα κρέατα της Βέροιας

Μοσχάρι Βέροιας

Είναι ευρέως γνωστό ότι η Βέροια αποτελεί την κτηνοτροφική πρωτεύουσα της Ελλάδος, τον τόπο όπου εκτρέφονται τα περισσότερα βοοειδή της χώρας, οικοδομώντας εδώ και περίπου 80 χρόνια μια μοναδική παράδοση οργανωμένης εκτροφής μοσχαριών που σήμερα μεταφράζεται σε δεκάδες υπερσύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις σε μια ακτίνα μόλις λίγων χιλιομέτρων από την πόλη. Οι ράτσες που εκτρέφονται στην περιοχή από τους Βωοτρόφους είναι κυρίες Γαλλικές και είναι οι εξής: Λιμουζίν, Μπλου Εκιταν, Σαρολέ. Η Ιστορία της εκτροφής των μοσχαριών, ξεκίνησε στη δεκαετία του 1940, όταν οι κτηνοτρόφοι που μέχρι τότε έβοσκαν τα ζώα τους στις ορεινές περιοχές του Βερμίου αναγκάστηκαν λόγω του πολέμου να μεταφέρουν τη δραστηριότητά τους στα πεδινά γύρω από την πόλη της Βέροιας, εγκαθιστώντας τις πρώτες οργανωμένες εγκαταστάσεις πάχυνσης μοσχαριών στην Ελλάδα. Έκτοτε το Μοσχάρι Βέροιας συνδέεται με μια σειρά κοινών ποιοτικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν μια αληθινή καταγωγή ποιότητας ενώ αναγνωρίζεται πανελλαδικά για την ανώτερη ποιότητά του.

Τα τυριά της Βέροιας

Φέτα Βέροιας

Αλμυρή και ελαφρώς όξινη, η φέτα (ΠΟΠ) είναι ένα τυρί με πλούσια γεύση αλλά και ιστορία. Ένα προϊόν πραγματικά συνδεδεμένο με το περιβάλλον του. Η συνταγή και η μέθοδος παραγωγής του αντανακλούν το μοναδικό ανάγλυφο της Ελλάδας και βασίζονται στη σώρευση τεχνογνωσίας για περισσότερες από δύο χιλιετίες. Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα των οποίων η ιστορία να ξεκινά πριν από 2.000 χρόνια. Η ονομασία «φέτα», αν και δόθηκε τον 17ο αιώνα και αφορά τον τεμαχισμό του τυριού, συναντάται σε πολύ πιο παλιά βιβλιογραφία. Σήμερα, η φέτα είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη και αντιπροσωπεύει το 10% περίπου των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων, αποδεικνύοντας την εξαιρετική διεθνή φήμη της. Η φέτα παρασκευάζεται μόνο με το γάλα αυτόχθονων φυλών αιγοπροβάτων.

Μπάτζος

Ο Μπάτζος θεωρείται ένα από τα παλιότερα ελληνικά τυριά και προέρχεται και αυτός από την παράδοση των κτηνοτρόφων της Βόρειας Πίνδου, οι οποίοι το χειμώνα μετακινούσαν τα κοπάδια τους στα πεδινά της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλίας. Περιέχει φρέσκο Ελληνικό παστεριωμένο πρόβειο γάλα και κατσικίσιο γάλα, αλάτι και πυτιά κατάλληλη για χορτοφάγους. Ο Μπάτζος Π.Ο.Π. είναι ένα από τα αρχαιότερα Ελληνικά τυριά (το αρχαιότερο σκληρό τυρί), καθώς η παρασκευή του ξεκίνησε παράλληλα με την παρασκευή της Φέτας. Η γεύση του είναι ευχάριστα υπόξινη, ελαφρά πικάντικη και αλμυρή. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας του σε λιπαρά ενδείκνυται για ψήσιμο στη σχάρα. Καταναλώνεται κυρίως σε σαγανάκι (τηγανητός με αλεύρι), τηγανητός με αβγά (μαλακώνει όμορφα, χωρίς να χάνεται), καθώς και σε διάφορους μεζέδες ή κύρια πιάτα. Η πικάντικη γεύση του τηγανητού Μπάτζου προκαλεί να τον θεωρήσουμε ως ένα εκ των κορυφαίων συνοδευτικών του ούζου ή του τσίπουρου. Σήμερα προστατεύται (από το 1996) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) στις περιοχές Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Είναι παραδοσιακό αλμυρό ημίσκληρο (έως σκληρό) τυρί, παρασκευαζόμενο από πρόβειο ή κατσικίσιο ή μίγμα τους. Έχει λευκό χρώμα, ευχάριστα υπόξινη, ελαφρά πικάντικη, πιπεράτη και πολύ αλμυρή γεύση, ενώ φέρει μεγάλο αριθμό μικρών οπών στη μάζα του, χωρίς εξωτερικό περίβλημα και καταναλώνεται συνήθως ψημένο. Έχει χαμηλή λιποπεριεκτικότητα γιατί στραγγίζει αρκετά. Το πλούσιο σε λίπος τυρόγαλα που προκύπτει από την παρασκευή του, αποτελεί την πρώτη ύλη παρασκευής μανουριού ή βουτύρου.

Μανούρι

Παρασκευάζεται στην Θεσσαλία, την Δυτική Μακεδονία και την Κεντρική Μακεδονία, είναι τυρί προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως (ή αλλιώς Π.Ο.Π) από το 1996 ενώ έχει κατοχυρωθεί η τεχνολογία παρασκευής του βάσει της Ελληνικής Νομοθεσίας από 1988. Πρόκειται για λευκό τυρί φτιαγμένο από μείγμα -σε συγκεκριμένες αναλογίες- τυρογάλακτος, φρέσκου, πλήρους σε λιπαρά γάλακτος και σε ορισμένες περιπτώσεις συμπληρώνεται από φρέσκια κρέμα γάλακτος. Οι καλύτερες ποιότητες του προέρχονται από τυρόγαλα σκληρών τυριών. Είναι ένα παλιό τυρί με άγνωστη την πηγή του ονόματος του, είναι όμως υψηλής ποιότητας και ακόμα υψηλότερης λιποπεριεκτικότητας. Το μανούρι είναι ένα λευκό, μαλακό, συμπαγές χωρίς τρύπες και κόρα είδος μυζήθρας που φτιάχνεται από γάλα τυροκόμησης άλλων τυριών μετά από την προσθήκη φρέσκου πλήρους γάλακτος ή/και φρέσκιας κρέμας γάλακτος με την μέθοδο της συνεχούς θέρμανσης και της συνεχούς ανάδευσης.

Κασέρι

Το «Κασέρι» είναι από τα πιο δημοφιλή τυριά της χώρας, με μεγάλη κατά κεφαλήν κατανάλωση και ιστορία πολλών δεκαετιών. Η ονομασία «Κασέρι» (Kasseri) έχει αναγνωριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) από το 1994, για το ημίσκληρο τυρί που παράγεται παραδοσιακά στις περιοχές της Μακεδονίας και Θεσσαλίας και τους Νομούς Λέσβου και Ξάνθης, από γάλα πρόβειο ή μίγμα με γίδινο (σε αναλογία όχι μεγαλύτερη από 20%), το οποίο προέρχεται αποκλειστικά από τις ίδιες περιοχές. Η παρασκευή και η ωρίμαση του τυριού γίνονται αποκλειστικά σε εγκαταστάσεις που βρίσκονται στις οριζόμενες περιοχές.

Τα ψάρια και θαλασσινά

Πέστροφα

Η πέστροφα είναι ένα ψάρι που λατρεύει τα κρύα, καθαρά και αρκετά οξυγονωμένα νερά. Η κατάλληλη θερμοκρασία όπου σημειώνει και την μεγαλύτερη δραστηριότητα της είναι οι 12-15 βαθμοί κελσίου. Όταν τα νερά είναι πολύ κρύα και κάτω από τους 4 βαθμούς σταματά η ανάπτυξη της. Οι πέστροφες έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα με βάση τα χαρακτηριστικά των ποταμών που ζουν. Οι πέστροφες έχουν λεπτό σώμα σκεπασμένο με μικρά λέπια και μεγάλο στόμα οπλισμένο με μικρά δοντάκια ακόμα και στην γλώσσα τους! Τον χρωματισμό αυτού του ψαριού είναι πολύ δύσκολο να τον χαρακτηρίσουμε. Η διατροφή τους, η βιολογία του ποταμού και το βάθος των νερών κάνει τις πέστροφες να προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση και να αλλάζουν το χρώμα του δημιουργώντας ένα καμουφλάζ για να ταιριάζουν απόλυτα με το περιβάλλον που ζουν. Το μέγεθος της πέστροφας μπορεί να ξεπεράσει το ένα μέτρο και να φτάσει και τα 10 κιλά. Η πέστροφα είναι ένα ανάδρομο ψάρι που κολυμπάει ανάποδα στην ροή του ποταμού και οδηγείται στις πηγές όπου γεννήθηκε και η ίδια για να αφήσει τα αυγά της. Αυτή η μετανάστευση ξεκινά συνήθως το φθινόπωρο όπου και τον χειμώνα αναπαράγεται. Μετά την αναπαραγωγή της πάλι, όταν αρχίζει και ανεβαίνει η θερμοκρασία και ζεσταίνουν τα νερά παίρνει τον δρόμο για πιο χαμηλά στα ποτάμια ή και σε λίμνες ψάχνοντας βαθιά και πιο δροσερά νερά. η πέστροφα ζει σε καθαρά, κρύα και αρκετά οξυγονωμένα νερά. Ιδανικά μέρη που συναντάμε αυτό το ψάρι είναι τα ορεινά τρεχούμενα ρέματα, ποτάμια αλλά και οι λίμνες με ίδιας ποιότητας νερό. Στην περιοχή της Βέροιας εκτρέφεται πέστροφα η οποία μεταποιείται και ως καπνιστή.

Καβούρι

Τα τελευταία πέντε χρόνια τα μεγαλόσωμα μπλε καβούρια κάνουν επέλαση στον Θερμαϊκό Κόλπο, στην περιοχή των εκβολών του Αξιού και του Αλιάκμονα και στον Όρμο της Μεθώνης. Ο εισαγόμενος νόστιμος μεζές είναι κυρίαρχος θηρευτής και δημιουργεί νέα δεδομένα στο παράκτιο οικοσύστημα. Πρόκειται για είδος υψηλής γαστρονομικής αξίας και μάλιστα σε αφθονία .Το μπλε καβούρι, που επιστημονικά ονομάζεται Callinectes sapidus, συγκαταλέγεται στα αλλόχθονα είδη της Μεσογείου. Εξαπλώνεται στην παράκτια ζώνη και αποτελεί τυπικό κάτοικο εκβολών ποταμών.

X