Veria Gastronomy
Ο Δήμος της Βέροιας χαρακτηρίζεται από ένα μοναδικό τοπίο που προσφέρει ο κάμπος και το βουνό. Κάνοντας μια βόλτα στα καταστήματα της περιοχής και ανάλογα την εποχή βεβαίως, θα διακρίνουμε την εξαιρετική ποιότητα από φρέσκα φρούτα όπως ροδάκινα, μήλα, δαμάσκηνα αχλάδια, κηπευτικά προϊόντα όπως τομάτες Ριζωμάτων και πιπεριές Αγίου Γεωργίου, κορυφαία κρέατα από χοιρινό και μοσχάρι τοπικής παραγωγής καθώς και γευστικότατα τυροκομικά προϊόντα όπως φέτα, μανούρι και καπνιστό τυρίτο παραδοσιακό ρεβανί, χαρακτηριστικό γλυκό της πόλης.
Αυτές οι τοπικές πρώτες ύλες είναι η βάση των τοπικών, παραδοσιακών και μοντέρνων συνταγών των επαγγελματιών, των συλλόγων, των ντόπιων. Η κουζίνα του Δήμου είναι Μικρασιάτικη, Βλάχικη, Ποντιακή, μοντέρνα κουζίνα με διεθνή εδέσματα αλλά με τοπικές πρώτες ύλες και κάποτε και η Σεφαραδίτικη κουζίνα. Η επιτομή αυτής της Βεροιώτικης εμπειρίας είναι ο συνδυασμός των εκλεκτών εδεσμάτων με τα μοναδικά κρασιά της περιοχής που πολλές φορές είναι χαρακτηρισμένα ως ΠΓΕ Ημαθίας ή ΠΟΠ. Το food pairing, o συνδυασμός του εύγεστου φαγητού με τα κρασιά του τόπου είναι η απόλυτη ευχαρίστηση, εμπειρία. Καθώς οι πρώτες τοπικές ύλες είναι πολλές και πολυδιάστατες στη γεύση και στη μαγειρική τέχνη, στην περιοχή παρουσιάζεται και η κουλτούρα του τσίπουρου. Την περίοδο του Νοεμβρίου, τα ντόπια καζάνια παίρνουν φωτιά, γιατί βράζουν τα καζάνια και έχουμε σημαντικές ≪μαζώξεις≫. Για το τσίπουρο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία τοπικών εδεσμάτων που το συνοδεύουν.